BgWoman Красота Бижута Бижута с Цирконий – какво всъщност представлява камъка?

Бижута с Цирконий – какво всъщност представлява камъка?

235
0

Бижута с Цирконий От години на ювелирния пазар се предлагат бижута с Цирконий. Едно от местата, където ще намерите уникални произведения на бижутерското изкуство от въпросния вид е онлайн магазин Паладиум. Това, не е поредната фирма, занимаваща се с търговия, а търговска марка, зад която се стои производител, създаващ собствени дизайни, които се реализират по наистина изящен начин.

Какво представлява Цирконият?

Цирконът е естествен камък, циркониев силикат. Находищата, от които той се извлича в естествената му форма, са предимно Мадагаскар и Източна Азия, но се добива и в някои щати на САЩ, Австралия, Бразилия, Канада, Урал и Якутия. Цирконият е предпочитан в бижутерията, заради сходствата му с диаманта – има сходни пречупващи свойства и блести така ярко, както и шлифованият диамант.

За разлика от диаманта обаче, който е пословичен със своята твърдост и здравина, Цирконът е крехък минерал. Той лесно се надрасква и не винаги е възможно да бъде рязан и шлайфан. Силата му е 7.5 по скалата на Моос, което съвсем не е много. Поради тази причина цената му е доста по-ниска, което пък прави и бужутата, в които е вграден също толкова достъпни.

В природата цирконът се среща в различни нюанси. Той може да бъде червен, син и зелен. Каменни нюанси се получават поради примеси от желязо, цинк, мед, титан или калций. По стойност цирконът се нарежда до сапфира. За да се увеличи неговата сила и устойчивост на обработка, беше създаден синтетичен вариант на Циркона – камъкът фианит.

Много хора все още вярват, че фианитът и цирконът са един и същ полускъпоценен камък, но това е погрешно схващане. Кубичният цирконий е минерал с изкуствен произход. По своя химичен състав фианитът е кубичен диоксид на циркония. Изкуствената разновидност на камъка е получена от учени от Физическия Институт на Академията на Науките и е получил красивото си име от абревиатурата на института – ФИАН.

В хода на дълги проучвания, учените се опитват да получат минерал, подобен по свойство на диаманта, и през 1968 г. те успяват. Кубичният цирконий е синтезиран за промишлена употреба, като никой дори не е мислил за вграждането му в бижута, но естетическите му характеристики са били толкова високи, че след години минералът започва да се използва като аналог на диаманта в бижутерията.

По време на процеса на растеж, към кристалите биват добавени различни химикали. Това направило възможно получаването на камъни с червен, зелен, златист и дори черен цвят. Така кубичните цирконии се превръщат в евтин заместител на изумрудите и рубините. В гамата бижута на марката Паладиум минералът се среща в дори повече разцветки – всяка с изключително красиво излъчване.

През 1976 г. производството на синтетичните фианити става масово, но за търговците е очевидно, че продажбата им е много по-трудна от тази на естествените циркони. Така се появява името „кубичен цирконий“. Съзвучно е с името на естествения минерал и се е утвърдило в Европа и Америка. Така че, ако на някоя гама бижута е изписано „Цирконий“, вероятно се касае за кубичната му, синтетична форма, а не за специална форма на циркониевия метал и със сигурност не за циркон. Оттук и голямата разлика в цената на бижутата, украсени с двата вида камъни.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here