BgWoman Интересно Риболовно оборудване за начинаещи – какво е нужно да знаете?

Риболовно оборудване за начинаещи – какво е нужно да знаете?

265
0

Риболовно оборудване за начинаещиКазват, че риболовът е най-пристрастяващото нещо на света. Достатъчно е да опиташ само веднъж и оставаш завинаги запленен от играта на котка и мишка, само че в случая е по-уместно да кажем играта на „човек и риба”. И така, след първия си, хм… нещо като риболов, сте решили, че той вече е новата ви страст, и сега ви е нужна специална екипировка. А всъщност какво точно? На този въпрос ще опитаме да отговорим в следващите редове.

Какво можете да използвате в риболовните си експедиции?

Дядо ви вероятно е ловил риба с най-проста пръчка, може би самоделно направена, но съвременните рибари имат в арсенала си солиден набор от такъми, включващ различни по вид и предназначени риболовни принадлежности. Ако хвърлите бърз поглед на специализираните рибарски магазини като „Рибарчето”, ще останете изненадани от разнообразието при риболовното оборудване.

Пазарът предлага невероятен избор – от въдици с карбонови нишки до електроника от космическата ера. Тези рибарски пособия ще ви помогнат не само да хванете повече риба и по-големи екземпляри, но и да се забавлявате истински в процес на ловенето. Необходимо е обаче да използвате правилния тип оборудване според обстоятелствата и целевите видове, за да използвате максимално тяхната стойност.

Различните видове риболов изискват различна екипировка. Затова е важно още в самото начало да обмислите как възнамерявате да ловите – седнали на пън до малко езерце, преследвайки сомове, или обикаляйки устието на близката река в очакване малки кленове да захапят кукичката. Може би сте почитатели на морския риболов? Всеки вид има своето очарование и се практикува с различни принадлежности.

У нас най-масово практикуван е риболовът в сладки води – реки, блата, езера, изкуствени водоеми. Морето е за професионалистите. За традиционното сладководно ловене ще ви е необходима добра спининг или мач въдица – лека до средно тежка е добър вариант за начинаещи.

Ще ви е нужна и подходяща макара, за да ловите съответните сладководни екземпляри, както и лека бланка – тест от 3 до 5.5кг ще ви свърши работа в повечето случаи. Добавете в списъка и асортимент от примамки, тежести, куки и плувки, ако смятате да използвате жива стръв. И последно – не забравяйте да си набавите и базов комплект с риболовни инструменти.

Ако смятате да ловите в световните океани, морета и заливи, ще ви е необходима по-солидна екипировка, отколкото за сладководни риболовни състезания. Не само е вероятно да уловите много по-големи риби в солена вода, но също така ще ловите на по-големи дълбочини и разстояния.

За целта ще ви е необходима по-тежка бланка – тест от 5.5 до 12кг е добър за болшинството ситуации. Ще ви трябват също примамки, куки, плувки и грузила, които обикновено са по-големи от тези, използвани за улов на костур или пъстърва. Въпреки че морето може да е сериозно предизвикателство, ако изберете правилното място, то би могло да бъде едновременно възнаграждаващо и запомнящо се преживяване.

Част от красотата на риболова е, че всеки може да го практикува. Не е нужно да посвещавате живота си на изучаването на техниките (въпреки че можете да го направите доброволно), просто трябва да вземете минимално количество принадлежности и да се отправите към водата. За съжаление, много начинаещи са объркани от огромния обем оборудване, въдици, инструменти и принадлежности, предлагани от повечето търговци, затова съветите на опитен рибар ще ви бъдат от полза.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here