BgWoman Красота Мода Дамските чанти и тяхната история – аксесоар с богато минало

Дамските чанти и тяхната история – аксесоар с богато минало

53
0

история на дамските чантиСигурни сме, че повечето от вас, ако не всички, носят дамска чанта всеки ден по цял ден. Но дали сте се замисляли къде се поставя началото на този аксесоар, който в наши дни е неизменна част от гардероба ни? Как се е стигнало до разнообразието от цветове, дизайни, форми и щампи?

В отговор на нуждите на хората

Още в далечните XIV-XV в. хората осъзнават нуждата от вещ, с помощта на която да пренасят всичко, което им е необходимо, когато тръгнат на път. През този период особено характерни били малките “кесийки”, които се връзвали с шнур за талията и служели за най-ценните вещи. Те се носели както от дамите, така и от господата, като женските били украсени с интересни орнаменти.

През XVI в. от текстил се преминава към кожа, кадифе, сатен и различни сребърни или златни платове. А през XVII в. мъжете изцяло оставят чантите в ръцете на дамите. През този период торбичките са били използвани и в една непозната за нас днес функция, а именно като ароматизатори. Поради липсата на хигиена, неприятните миризми не са били рядко срещано явление, с което хората са се справяли по този начин. Но наред с това, не спира да се обръща внимание и на чантите като аксесоар и непрестанно се създават по-сложни форми и модели.

Ето и нея – първата дамска чанта!

Краят на XVIII век и по-конкретно 1790 г. се сочи и като рождена дата на първата дамска чанта във формата, която най-много се приближава до това, което познаваме днес. Тя е представлявала текстилна трапецовидна торба със стягащ шнур, украсена по подобаващ начин. Като естествено продължение на това изобретение, в началото на XIX век се поставят основите и на фабричното производство на чанти. Това и времето, когато думата “чанта” се появява и се налага като име на този аксесоар. Тези аксесоари вече се класифицират спрямо тяхното предназначение, а именно за срещи, разходки, театър и т.н. Тази индустрия предизвиква интереса на модните ентусиасти по цял свят и в търсене на оригинално творение, много от тях обръщат поглед към малките дамски чанти и клъчовете. През XX в. се намесват Кристиан Диор и Коко Шанел, които са оставили своята неизтриваема следа в историята на дамската чанта.

И така стигаме до наши дни, когато сякаш вече всичко сме видели. Но дали е така? От една страна, много от дизайнерите залагат на добре познати форми, наложени в миналото, които съчетават практичност и елегантност. От друга страна обаче, въображението и креативността в този бранш са неизчерпаем източник на нови идеи и трудно бихме предсказали какво ще ни поднесат в бъдеще. Затова можем единствено да тръпнем в очакване и да се наслаждаваме на това, което имаме в момента.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here