BgWoman Здраве Висок естроген при мъжете

Висок естроген при мъжете

157
0

Висок Естроген при МъжетеЕстроген е основния женски стероиден хормон, който присъства в малки количества и при мъжете. Името му на гръцки стои за ,, продуциращ страст и сексуално желание”. В женския организъм бива продуциран от холестерол, основно от яйчниците и също в малки количества от адреналните жлези, черния дроб, гръдните жлези и мастната тъкан, плацентата при бременните.

Второстепенните органи на синтез са от изключително значение за постменопаузални жени, след спиране на яйчниковата функция. При мъжете естрадиол се продуцира в малки количества от надбъбреците и тестисите, отново мастната тъкан, и част от тестостерона може да премине в естрадиол под влияние на ензим – ароматаза. Тя се намира в мастните депа, което ще рече, че мъже с повече подкожна мазнина ще имат повече естроген и по-малко тестостерон.

Мъжкият хормон – тестостерон, и женския – естроген се намират в баланс в здрав организъм. Постигната е хомеостаза. Доста процеси обаче могат да извадят организма от това хормонално блаженство и да предизвикат редица катаклизми. Доказано е че един такъв агент е алкохолът – силен естрогенен фактор.

Той пречи на отстраняването на женския хормон от кръвното русло, като забавя функциите на черния дроб, също бъдейки депресант на ЦНС и допълнително, намаляйки нивата на важния за продукцията на тестостерон – минерал цинк. Нормално съотношението при млади мъже тестостерон/естроген е към 50:1, като с напредване възрастта стига до 20:1 и накрая спада до 8:1.

При завишени нива на естроген, тестостерона оказва все по-малко влияние. Даже по-лошо – при жените естрогенът предпазва от сърдечни заболявания и остеопороза, докато при мъжете действа в противоположен аспект. Намиращия се в мастните клетки ензим ароматаза също способства превръщане на част от свободния тестостерон в естроген.

С напредване възрастта се произвежда повече ароматаза, следователно нараства процента на естрогена. Така дори отново да има баланс между хормоните, естрогена завзема с преимущество адреналните рецептори и обезврежда тестостерона – дори намаля количеството им, за сметка на естрогенните рецептори. Всичко това води до по-висок естроген – образуване на мастна тъкан и образуване на още естроген от ароматазата в мастната тъкан. Както се вижда това е сериозен порочен кръг около здравето на мъжкия индивид.

Друг фактор за завишени нива на женския стероид е липсата на цинк. Този минерал има уникалното свойство да блокира ароматазата и стимулира хипофизата да отделя повече лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон за продукция на тестостерон. Тестостеронът обратно контролира нивата на цинк в организма. Цинка е решението за редуциране мазнината около корема и гърдите (най-много естрогенни рецептори в тези тъкани, както и простатата).

Липсата на цинк при мъжете рефлектира в дефектна сперма (цинка участва в образуването на външната мембрана на сперматозоидите и на техните опашки – така те не могат да бъдат мобилни), хромозомни аномалии на сперматозоидите, недоносване на плода. Този минерал повишава либидото, оказва протективен ефект за рак на простатата и остеопороза.

Регулира нивата на кръвната захар. Цинкът увеличава количеството на спермата и броя на сперматозоидите в нея. Повишава плодовитостта и при мъжете, и жените. Регулира метаболизма на тестостерон в простатата. Натурални източници на цинк са стридите, червените меса, сусам, тиквено семе, мляко, грах, кафяв ориз, овес.

Черният дроб метаболизира естрадиола до компоненти, изхърляни от организма по различни пътища. За правилното функциониране на органа-детоксикатор и справянето му с излишния естроген са важни редица фактори – функционалност на гастроинтестиналния тракт, диета бедна на въглехидрати, богата на протеин, Омега-3 мастни киселини, понижаване процента подкожна мазнина, блокиране ароматазата, прием на фитоестрогени, изключване на алкохола от ,,менюто”, прием на подходящи хранителни добавки.

Диетичните фибри (съдържат лигнан) като масло от ленено семе, могат да обвържат естрогена в храносмилателния тракт и той да бъде екскретиран. Диетичните фибри също намалят ензим, който разделя свързания естроген на път към тялото. Черния дроб като функционален орган за елиминиране химикали, хормони, токсини, медикаменти, метаболитни отпадъци е от първостепенно значение за хормоналния баланс в организма (болести на черния дроб, алкохол, стареене – намалят функцията му и предизвикват отклонения).

Алкохолът уврежда черния дроб, забавя детоксикиращите му функции – екскрецията на излишния естроген се забавя. Допълнително повлиява негативно на нивата на цинк в организма. Всичко това води до завишен естрадиол и свързаните с това последствия.

Някои диуретици и други медикаменти също биха могли да намалят количествата на минералите в кръвта. Има данни за вредата от употребата на пластмасови изделия в кулинарен и битов аспект, шампоани и лосиони.

Възрастта също е важен фактор, тъй като и при мъжете се наблюдава спад в хормоналните нива – андропауза. Естествено учените не са съгласни с приемането на термина, тъй като промените не са чак толкова драматични като при жените, но все пак са налице.

Последиците от хормоналния дисбаланс се изразяват в различна симптоматика:

1. Патологични промени в простатата. Тя хипертрофира, като е възможно и злокачествено израждане. Това се дължи на богатството и на естрогенни рецептори в нея;

2. Гинекомастия – или ,,мъжки цици”. Това се дължи отново на богатството на млечната жлеза на естрогенни рецептори и подсилване мастните натрупвания в гърдите. Те започват да наподобяват женските, и това е сериозен проблем за мъжкото самочувствие и здраве. Според данни 25% от мъжете от 50 до 80 год възраст развиват гинекомастия. Гинекомастията по същество е дисбаланс на половите хормони с превес на естрогена;

3. Промени в настроението – депресия, апатия, раздразнителност, агресия;

4. Покачване на теглото за сметка на натрупване мастни депа, които допълнително подсилват отлагането на естроген, и процеса се задълбочава;

5. Спад в либидото и еректилна дисфункция;

6. Загуба мускулна маса, изтъняване на костите, загуба на сила и издръжливост, дисфория, трудна концентрация, отслабване на паметта, инсомния.

,,Изяж си зелето !!!” – Майките имат право, карайки ни да ядем тези ужасни зеленчуци, но дори и те едва ли знаят защо.

Зелето, карфиола, броколито и брюкселското зеле са богати на състваката Indol-3-Carbinol. Основния му метаболит DIM (diindolylmethane) модулира няколко ядрени фактора за транскрипция, като резултата е множество биологични и биохимични ефекта. Блокира естрогенните рецептори на мембраните на гърдите, простатата и др.

Детоксикира черния дроб, бидейки мощен антиоксидант (контрол на естрогена). Намаля подкожните мазнини. DIM повишава 75% добрия 2 hydroxyestrogen, като се освобождава свободен тестостерон. Друго действие е че понижава нивата на 16-hydroxyestrone с 50%. Всичко това гарантира един здравословен превес на мъжките хормони.

Друг ценен помощник в битката за хормоналния баланс е соята – като соеви изофлавони в нея блокират естрогенните рецептори. Соята помага черния дроб да екскретира излишния естрадиол. Ресвератрол, намиращ се в гроздето оптимизира чернодробната система P450 и премахва също излишния естроген. Рибата е богата на L-Dopa и помага в освобождаване на допамин и подсилва тестостероновите нива.

Границата между хормоните и тяхните взаимоотношения е доста тънка и само от нас зависи нейното благоприятно повлияване.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here