BgWoman Пътуване Гринуич – на границата на двете полукълба

Гринуич – на границата на двете полукълба

736
0

На няколко километра от английската столица, надолу по течението на Темза, се намира едно световно известно място – някога малко селце, а днес най-прочутото предградие на Лондон – Гринуич. Тук именно се намира прочутата Кралска обсерватория, през която минава знаменитият нулев меридиан, разделящ земната шир на две полукълба – западно и източно.

Гринуич
Началото си тази институция води от 1675 г., а през 1884-а Гринуичкият меридиан е приет за нула – като изходен пункт за пресмятане на географската дължина на планетата. Дълго време се смятало, че той минава точно през сградата и двора на обсерваторията, но съвременните методи за изчисления доказват, че е допусната грешка и действителното място е на около миля. Това, разбира се, няма да го научите от служителите, те съзнателно забравят за тези нови научни факти.

Струва се обаче да им бъде простено това леко прикриване на истината от туристите, като се има предвид каква потресаваща колекция от часовници и навигационни прибори се съхраняват там. Всеки едно от тях е свидетелство за силата и уникалността на човешкия разум, който в опита си да създаде идеалния механизъм се е борил с температурите, влажността, с покачването на морското ниво и други капризи на природата.

Кралската научна институция обаче не е единственото нещо, с което е известно това лондонско предградие. Със сигурност има още една забележителност, заради която си струва да го посетите – единствения оцелял до наши дни клипер, който носи името на някогашната местна хубавица Къти Сарк. Днес този многомачтов кораб се съхранява на сушата и е превърнат в музей – истинска атракция и храна за фантазията на любителите на морски пътешествия и приключенски романи. Не пропускайте да се качите на палубата му – със сигурност атмосферата, която носи това уникално място, ще ви потопи в детските спомени за пиратски битки и морски подвизи.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here