BgWoman Здраве Храни Шоколад – как се прави и ползи от него

Шоколад – как се прави и ползи от него

1352
0

История на шоколада

шоколадПървите данни за съществуването на шоколада откриваме още при древните цивилизации на маите и ацтеките в Централна Америка. Знае се, че те са приготвяли силно ароматна напитка от какаови зърна.

Напитката, която ацтеките приготвяли се наричала „чоколатл“, което в буквален превод означавало топла течност. Считали „чоколатл“ за напитка за боговете.

През 1492 г. Христофор Колумб открива Америка и когато през 1519 г. Ернандо Кортес завладява Мексико, започва развитието на търговията с какао в целия свят. Какаовата напитка била твърде горчива за вкуса на испанците и те добавяли захар, ванилия и подправки към нея. Напитката бързо набрала популярност сред аристократичните кръгове и заможните испанци започнали да отглеждат собствени какаови дървета и усвоили изкуството на приготвянето на шоколад. Изкуство, което пазили в тайна дълги години.

Тайната на шоколада била издадена случайно от монасите, които обработвали какаовите зърна и шоколада завладял цяла Европа като модерна и здравословна напитка.

Едва през 1874 г. английската компания „Фрай и синове“ прави първия „шоколад за ядене“!

Как се прави шоколад

Да се приготви истински шоколад е цяло изкуство, за което са необходими умения и време. От 2 до 4 дена отнема приготвянето на шоколада!

Процесът започва с обработка на почистените какаови зърна, които се изпичат и така придобиват характерния си тъмнокафяв цвят и аромат. Печенето продължава от 30 минути до 2 часа, при температура около 120 градуса.

Готовите зърна се обелват, натрошават и пресоват, за да се извлече съдържащото се в тях около 50% какаово масло. Какаовото масло се нарича още шоколадов ликьор. Останалата, след извличането на какаовото масло, суха какаова маса се смила и пресява, за да се получи какао на прах.

За да се получи шоколада обаче маслото и какаото трябва отново да се смесят.

Какаовата смес се загрява поетапно, после се охлажда и повторно загрява – процес познат като темпериране. Чак тогава се изсипва във формичките, за да се оформи шоколада на блокчета. Темперирането е процесът, благодарение на който шоколада става гладък и блестящ.

Видове шоколад

видове шоколадСъществуват основно три вида шоколад – бял, млечен и черен. Белият се приготвя от какаово масло, захар, емулгатори и прясно мляко. Този вид не съдържа какаова маса и затова от много хора не се счита за шоколад, а за десерт от какаово масло и мляко. Млечният шоколад е най-разпространеният продукт в света. Той се прави от минимум 10% какаова маса, захар и прясно мляко. Докато черният съдържа 35-40% какаова маса! Понякога съдържанието какова маса в черния шоколад достига дори до 50 или повече процента. Най-често се използва за готвене и сладкарски изделия.

Ползи от консумацията на шоколад

Полезната съставка в шоколада е какаото. То е пълно с полезни микроелементи като флавоноидите и теобромина.

Обикновено обаче приемаме какаото смесено с мляко, захар и масло, които отслабват действието му и имат не дотам благотворен ефект върху здравето ни. Така че, за предпочитане е шоколад със 70% какао. Установено е, че 200 грама шоколад на седмица е оптималната доза за възрастни. Причината да се ограничава приема до 200 грама е съдържащата се в него захар, с която не бива да се прекалява.

Съдържащото се в шоколада какао е богато на антиоксиданти и оказва благотворен ефект върху дейността на сърдечно-съдовата система.

Натуралният шоколад засища глада ни за сладко и това го прави отличен съюзник в борбата с килограмите, колкото и невероятно да звучи. Така че, в никакъв случай не се лишавайте от шоколад, ако искате да отслабнете, просто внимавайте той да е натурален, а не млечен!

Ако сте напрегнати или изложени на стрес, отивайте до магазина за шоколад! Доказано е, че яденето на шоколад намалява стреса и помага на мозъка да работи по-ефективно!

Друго изследване пък установява, че съдържащият се в шоколада теобромин има действие подобно на кодеина и успешно се справя с кашлицата. Освен че ще ви стопли, чаша горещ шоколад ще ви освободи и от досадната кашлица – и ако това не са добри новини!

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here