BgWoman Пътуване Селски туризъм в Родопите

Селски туризъм в Родопите

977
0

Родопи

Ако се чувствате преуморени от забързаното ежедневие, почивка в някое китно селце в Родопите може да ви се отрази перфектно. Там може да се потопите в уютната обстановка на селския бит и традиции. Няма да намерите лъскави хотели, или помпозни сгради, а ще се насладите на разпръснати малки къщи за гости, сгушени в полите на Балкана.

Източните Родопи са запазили своите характерни особености- бит и история, специфичен диалект, архитектура, традиционни ястия и девствена природа. Селският туризъм в Родопите е възможност да посетите множество туристически обекти, защото регионът е богат на исторически и културни паметници, скални феномени и красиви местенца за отдих.

Много туристи избират селскиятуризъм в планината заради еко пътеките в източната и част. Пешеходните маршрути в областта са много, а природата, която се разкрива пред хоризонта е величествена. Повечето са проходими и безопасни, но има и места, които не са препоръчителни. Туристите могат да участват и във фестивали, които са със специфична тематика. Един от тях е Фестивалът на дивите цветя в Смолян.

Селски туризъм предлага прекрасни условия за пълноценна почивка. Туристите могат да отседнат в автентични, родопски къщи, да се насладят на вълшебната атмосфера, природа и кулинарни изкушения.

Като предимство може да се посочи и това, че жителите на региона често организират специфични състезания и конкурси, които са атракция за туристите. Някои правят домашен хляб, други домашен пататник, или баница… Характерно е и, че единствено в източните Родопи могат да бъдат видяни бели лешояди. Там е и най- големият резерват на елени лопатари и това предизвиква туристическия интерес. Голяма атракция е и панорамна разходка с лодка в язовир Студен кладенец.

Най- предпочитани дестинации са около Орехово, Бачково, Белинташ. Там могат да бъдат разгледани много малки селца, които омагьосват със своята китна атмосфера.

За разлика от Западни Родопи, източната част се характеризира с по- мек климат, по- полегати планински склонове и повече проходими еко пътеки. Тези благоприятни условия привличат туристите за своя почивка.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here