BgWoman Пътуване Кржижиков фонтан – класически балет, светлинно шоу и вода

Кржижиков фонтан – класически балет, светлинно шоу и вода

510
0

През 1891 г. в Прага се провежда международната изложба, в чийто най-забележителен експонат се превръща уникалният светлинен фонтан, проектиран от чешкия Едисон – Франтишек Кржижик. Именно това е причината и до ден днешен да наричат атрактивното съоръжението Кржижиковия фонтан, по името на създателя му.

Кржижиков фонтанДизайнът на съвременния пражки светомузикален водоскок, разбира се, се отличава от този, който е построен преди повече от сто години. В 19 век на дъното на шадравана е имало плоча, оборудвана с 50 разноцветни рефлектора, а днес магическата игра на светлината се осигурява от повече от 1300.

Размерът на басейна е 25/40 м и в него се побират около 1650 кубика водна маса. Над 2 километра тръби и 49 помпи обезпечават подаването на водата, която под звуците на музиката се издига към върха от над 3000 дюзи.

Времето и новите технологии са подарили на творението на Кржижик и редица други усъвършенствания – проекция на видеоизображения на екран, създадена от водните струи, лазерни ефекти, мултимедийно шоу.

На фона на представленията на водоскока често се провеждат и спектакли на съвременен и класически балет. А музикалният репертоар е в състояние да удовлетвори даже най-капризния зрител – удивителното представление не оставя никого равнодушен. Пред седящата в зрителната зала под открито небе публика се излива мистическа феерия, в която водните струи се сливат в невиждан танц, образувайки невероятни фигури, а илюминациите създават зашеметяващи светлинни ефекти, осигурявайки на наблюдаващите наслада и удивление.

По времето на създаването си шадраванът е бил истинско чудо и безспорен хит на изложението. Не по-малка обаче е и днес славата му – той е една от най-красивите и запомнящи се забележителности в чешката столица.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here