BgWoman Пътуване Тикал, Гватемала – мястото, където говорят духове

Тикал, Гватемала – мястото, където говорят духове

998
0

Маите са мистериозен народ, който е оставил след себе си огромни, необичайни, невероятни съоръжения, които можете да видите най-вече на територията на Мексико. Но не само там. Днес ще посетим и едно друго място, което пази спомена за тази невероятна култура – Гватемала.

Тикал Гватемала

Един от най-значителните паметници на майската култура в Гватемала се явява град Тикал. Макар че е трудно да го наречем точно град – той е един от най-важните религиозни центрове, изобилстващи от култови съоръжения. А също така и единственото място в тази страна, което е признато от ЮНЕСКО за културно наследство на човечеството и е обявено за природен резерват.

Според учените навремето на това място са живели около сто хиляди души. Страхувайки се, че може да разгневят жреците и управниците, и най-вече боговете и мъртвите, маите изграждат величествени монументи, които и до момента предизвикват единствено почит и страхопочитание.

По целия централен площад – а площта, която той заема е цели 16 кв. км – са разположени повече от три хиляди паметници, между които величествени дворци и храмови съоръжения.

Тикал е разположен на територията на Националния природен парк и затова тук покрай паметниците на древната архитектура, туристите могат да се насладят и на необикновен горски масив с изключително богата фауна.

Тук са се съхранили шест огромни пирамиди – с гробници, разкошен акропол, шестнайсет храма и огромно количество едноетажни домове, образци на резбата и скулптурата.

Името на града е дадено през 19 век от тези, които наново го откриват и в превод означава “място, на което говорят духове”. Иначе навремето се е казвал Яшмутул, или Града на зелените птици.

Изучавайки календарните дати, изсечени по градските стени, учените стигат до извода, че активен живот в Яшмутул е имало в периода 292 г. до 889 г. През десети век животът в това голямо селище замира завинаги по неизвестни досега на науката причини.

Днес всеки може да посети местния археологически музей, където са изложени украшения от нефрит, съдове, иползвани в бита, обсидианови предмети. И да се докосне до красотата и изключителността на историята, наречена цивилизация на маите.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here