BgWoman Пътуване Езерото Кариба – операция Ной и великолепен риболов

Езерото Кариба – операция Ной и великолепен риболов

308
0

Езерото Кариба

На границата на Замбия и Зимбабве, по средата на великата река Замбези, на 150 км от устието й, през 1959 г. се появило езеро. Второ по големина в Африка и четвърто в света. И вече може би се питате как така пък се появява едно езеро. Веднага отговарям – в резултат от строителството на язовир Кариба. Е, и водохранилището получило същото име.

То се простира от язовира на 280 км по течението на Замбези до каньона Дявола. Площта му е 5580 кв. км, максималната ширина – 48 км, а средната дълбочина – 30 м, като в източната част тя достига и до почти 100 м. Цялото езеро съдържа 180 куб. км вода. Счита се, че внезапната поява на такава огромна водна маса на едно място може да е причината за така наречената индуцирана сеизмичност, когато под тежестта на водната напрежението, съществуващо в земната кора под водохранилището, достига критична точка и земята започва да се движи, което и довежда до земетресенията.

Всичко това се потвърждава и от данните на изследователите – по време на формирането на изкуственото водохранилище тук са били регистрирани повече от 20 земни труса с магнитуд повече от 5 по скалата на Рихтер.

Преди да започне реализацията на грандиозния по своя размах проект по строителството на язовира и хранилището му, била проведена не по-малко грандиозна подготовка, която е известна под името операцията Ной. В какво се състои тя? От наводнените територии на специални лодки са извадени и пуснати огромен брой животни, живеещи по бреговете на реката. За племената тонга, населяващи околните територии, били разработени специални програми за преселването им в градовете.

Преди напълването на езерото била изгорена цялата растителност – в резултат на дъното му се образувал дебел слой плодородна почва, която станала идеална база за езерната екология. Били аклиматизирани и няколко вида риба – за промишлен, а и за спортен риболов.

Покрай рибите прекрасно се чувстват и многочислените нилски крокодили и хипопотами. А от време на време компания им правя и многочислени стада със слонове.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here