BgWoman Интересно Обувки – как са се появили

Обувки – как са се появили

816
0

Първите обувки били използвани от хората преди много, много години. Още в праисторията по времето на далечните предци на съвременния човек хората използвали кожата на животни увита около краката, за да се предпазват от нараняване. В своето начало примитивните обувки нямали конкретна форма и вид и единствената им цел била да пазят стъпалата и краката от нараняване.

история на обувките

С течение на времето нещата започнали да се променят бавно, но сигурно. Хората започнали да изобретяват различни обувки за отделните сезони, като в началото имало всякакви различни видове. Тези видове били характерни за различните народи и по-конкретно географските ширини, където те живеели. Например в пустинните райони хората носели подобни на сандали обувки, които били леки и отворени, за да не запарват краката; в районите с умерен климат хората носели по-леки обувки през горещите месеци и по-топли, например изработени от кожа на животни, през зимните, студени месеци.

Годините минавали и човечеството започнало да обръща все по-голямо внимание на модата и най-важното на обувките. С навлизането на обществото в едно ново и социално време започнали да се изграждат различни норми на поведение, етикет и т.н. Така днес говорим за мода, която няма нищо общо с тази от преди. Съвременните дамски и мъжки обувки представляват не само средство за по-удобно предвижване и защита на краката, те са моден аксесоар, който служи като украшение.

Най-масовата част от потребителите на обувки са жени. Точно поради факта, че модата е главно насочена към женската аудитория. Разбира се модните дизайнери произвеждат, както мъжки, така и дамски облекла и обувки. Мъжете в днешно време също обръщат внимание на външния си вид.

В днешно време дрехите дори се приемат като символ на социалния статус и просперитета на дадена личност. И макар всички да знаем старата поговорка „по дрехите посрещат, по акъла изпращат“ то със сигурност всеки от нас ще се радват и ще се чувства много по-добре ако е облечен в хубави дрехи и носи красиви обувки. Тук няма две мнения по въпроса.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here