BgWoman Пътуване Двама гиганти – магичните фигури край Уилмингтън (The long man of Wilmington)

Двама гиганти – магичните фигури край Уилмингтън (The long man of Wilmington)

123
0

Wilmington

Вярвате ли в съществуването на великани? Или смятате, че те пребивават само в митовете и приказките? Жителите на две малки английски селца знаят със сигурност, че те съществуват. Защото живеят в непосредствена близост до тях.

Ако посетите тези места, и вие ще се уверите в това.

На стръмен склон до Уилмингтън, ще срещнете най-големия великан на Англия – ръстът му е цели 62 метра. Предполага се, че този исполин е врязан в хълма в периода 16-17 век. А защо, и до днес остава загадка. До 1874 г. е било изключително трудно да бъде видян. Тогава обаче контурите му са очертани с жълт кирпич, а в последствие – и с бял. По време на Втората световна война за маскировка го боядисали в зелено и след края й пак го избелили.

Докато в края на 60-те години на миналия век окончателно “модернизирали” фигурата с помощта на бетонни блокове. Почти сигурно е, че при многобройните преобразования първоначалният образ на Уилмингтънския великан е променен – на рисунки то 1776 г. той е изобразен с гребло и коса в ръцете си, а на по-късни образци тези предмети липсват. Има версии, според които в началото лицето и краката му са гледали в различни посоки. И до ден днешен обаче не се знае със сигурност с каква цел и от кого е направена тази загадъчна рисунка на хълма. Кой е той – древен воин или символ на плодородието? Няма отговор.

В близост до друго селце – Серн Абас – пък се намира Хълмът на великана. Не е трудно да се досетим, че това възвишение е наречено така, защото на него също има изрязана великанска фигура – втора по големина във Великобритания. 55-метрова мъжка фигура – отчетливо видима от другата страна на долината или от въздуха. В ръката си тайнственият мъж държи 37-метрова пръчка. Твърди се, че в другата си ръка е държал дъждобран или животинска кожа, но вековете са я заличили.

Възрастта на това изображение не е съвсем точно определена, но има всички основания да се смята, че е повече от 3000 години. Според най-разпространената версия това е Херкулес. А според друга е реално съществувал гигант, който безобразничел в района и опустошавал селата. Според преданието един ден злодеят заспал на хълма и бил обезглавен от местен пастир, а жителите на селото запечатали снагата му, за да бъде предупреждение към други, желаещи да ги нападат.

Разбира се, предупреждението важи само тези с лоши намерения. Туристите, които идват, за да се насладят на величествената гледка, винаги са добре дошли.

Loading Facebook Comments ...

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here