BgWoman Пътуване Двама гиганти – магичните фигури край Уилмингтън (The long man of Wilmington)

Двама гиганти – магичните фигури край Уилмингтън (The long man of Wilmington)

239
0

Wilmington

Вярвате ли в съществуването на великани? Или смятате, че те пребивават само в митовете и приказките? Жителите на две малки английски селца знаят със сигурност, че те съществуват. Защото живеят в непосредствена близост до тях.

Ако посетите тези места, и вие ще се уверите в това.

На стръмен склон до Уилмингтън, ще срещнете най-големия великан на Англия – ръстът му е цели 62 метра. Предполага се, че този исполин е врязан в хълма в периода 16-17 век. А защо, и до днес остава загадка. До 1874 г. е било изключително трудно да бъде видян. Тогава обаче контурите му са очертани с жълт кирпич, а в последствие – и с бял. По време на Втората световна война за маскировка го боядисали в зелено и след края й пак го избелили.

Докато в края на 60-те години на миналия век окончателно “модернизирали” фигурата с помощта на бетонни блокове. Почти сигурно е, че при многобройните преобразования първоначалният образ на Уилмингтънския великан е променен – на рисунки то 1776 г. той е изобразен с гребло и коса в ръцете си, а на по-късни образци тези предмети липсват. Има версии, според които в началото лицето и краката му са гледали в различни посоки. И до ден днешен обаче не се знае със сигурност с каква цел и от кого е направена тази загадъчна рисунка на хълма. Кой е той – древен воин или символ на плодородието? Няма отговор.

В близост до друго селце – Серн Абас – пък се намира Хълмът на великана. Не е трудно да се досетим, че това възвишение е наречено така, защото на него също има изрязана великанска фигура – втора по големина във Великобритания. 55-метрова мъжка фигура – отчетливо видима от другата страна на долината или от въздуха. В ръката си тайнственият мъж държи 37-метрова пръчка. Твърди се, че в другата си ръка е държал дъждобран или животинска кожа, но вековете са я заличили.

Възрастта на това изображение не е съвсем точно определена, но има всички основания да се смята, че е повече от 3000 години. Според най-разпространената версия това е Херкулес. А според друга е реално съществувал гигант, който безобразничел в района и опустошавал селата. Според преданието един ден злодеят заспал на хълма и бил обезглавен от местен пастир, а жителите на селото запечатали снагата му, за да бъде предупреждение към други, желаещи да ги нападат.

Разбира се, предупреждението важи само тези с лоши намерения. Туристите, които идват, за да се насладят на величествената гледка, винаги са добре дошли.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here