BgWoman Пътуване Брюж – разходка с лодка из средновековната история

Брюж – разходка с лодка из средновековната история

393
0

Брюж

Брюж е приказно красив белгийски град със старинни църкви, красиви и елегантни сгради, заострени покриви и разбира се, романтични канали, в които се отразяват жълто-червено-белите домове с цветни лехи, и причудливи мостове, изящно извити между бреговете.

Често наричат града Северната Венеция. И съвсем заслужено. Градът буквално е прорязан от мрежа от изкуствени реки. Още през Средновековието търговците пренасяли по тях стоката си в огромното здание, наречено Морската зала, намиращо се на централния градски пазар.

Днес по каналите движението пак е оживено, но трафикът не е търговски. Днес потокът е предимно от лодки, които превозват екскурзионни групи. Между другото право да провежда такива екскурзии имат далеч не всеки, а само четири стари превозвачески династии.

Туровете с лодка са едно от най-романтичните преживявания. Тихо придвижвайки се по гладките води на канала, вие може да стигнете до очарователния квартал Грюнер, където тишината на старинните къщи се охранява от дървета, навели клони право към водата. През клоните и огледалното им отражение, през тайнствената игра на светлини и сенки се открива един съвършено различен ракурс към старинните сгради на Брюж. От този ъгъл се виждат и вътрешните дворчета, иначе надеждно скрити от погледите на редовите пешеходци, и очарователни малки къщички, сякаш надвиснали над водата.

Не по-малко впечатляват и многобройните мостове, облицовани с камък, които като че ли плуват над вас.

Не е за пропускане и Езерото на любовта, по което грациозно плуват царствени лебеди – прекрасен символ на градчето.

А ако искате да се отпуснете и да релаксирате – най-добре ще е да отидете на Дейвър. Там, освен че цари пълен покой и хармония, се открива прекрасна гледка към внушителната катедрала Дева Мария.

Любимо място за фотографи и туристи, Брюж заслужено заема челните места в класациите за най-снимани туристически обекти.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here