BgWoman За дома Как да изберете правилното осветление за дадена стая?

Как да изберете правилното осветление за дадена стая?

426
0

осветлениеВсички знаем колко важно е осветлението за създаване на красиво, функционално и здравословно пространство. Правилно избраното осветление може да помогне за повишаване на производителността, както и да ни накара да се чувстваме приятно и удобно в дадена стая. Светлината помага да се дефинират отделните пространства и да се въздейства на настроението на хората.

Изкуственото осветление също така влияе върху начина, по който възприемаме текстури и цветове. То манипулира цялостното ни усещане за дадено помещение, може би дори повече от всеки друг интериорен елемент. Нека приемем простия факт, че осветителните тела могат да се превърнат в основна фокусна точка в дадена стая. Не е чудно, че изграждането на добра осветителна система може да окаже затрогващо въздействие върху сетивата.

За да разберете важността от правилно изграденото изкуствено осветление, е нужно да имате базови познания и правилните инструменти за създаване на собствен проект за дизайн на осветлението. Нека преди да продължим със съветите, ви представим няколко ключови факта по този въпрос:

  • Как се чувствате физически в дадено пространство има най-вече общо с осветлението;
  • Повечето светлина не е непременно по-доброто решение. Мислете в посока качество, вместо количество;
  • Добрият светлинен дизайн означава съпоставяне на нивата на светлина със задачите, които се изпълняват в определени помещения – помислете за ярко осветен кухненски остров срещу стояща или настолна лампа за четена в хола;
  • Опитайте да осигурите повече светлина там, където е наистина нужна, като поддържате по-ниски нива на светене на останалите места;
  • Винаги мислете в посока комбиниране на естествената и изкуствена светлина, когато проектирате дизайна на дадено пространство.

Опознайте основните видове

Интериорното осветление е представено от 4 основни типа. Сред тях са околното, излъчващо меки светлинни отблясъци. Другият тип е централното, което би могло да бъде комбинация от всички светлинни източници, но по-често се среща като падащо от тавана. Работна или насочена е третият тип осветеност, използвана основно за осветяване на специфична зона, където се изпълняват определени задачи.

Четвъртият вид е осветлението, използвано като акцент. То е по-скоро декоративно, отколкото функционално, защото позволява да се добави страхотен драматичен ефект в което и да е жилищно пространство. Добрите светлинни дизайнери започват с работни (насочващи) и акцентиращи лампи, и чак след това при нужда добавят централен източник на светлина, спускащ се от тавана. Често се оказва, че такъв дори не е нужен.

Правилният подход при проектиране на осветителната система, е създаването на светлинна карта въз основа на това как ще бъде използвано всяко едно помещение. Първо винаги избирайте функционалните осветителни тела, които имат задачата да осветят работните повърхности и зони, например лампион в участъка, където смятате да четете.

След това изберете подходящи акцентиращи светлоизточници. Чудесна идея са стенните плафони и аплици, които освен че ще запълнят празните стени, също ще придадат известна височина на тавана и дълбочина на стаята. Накрая можете да насочите усилията си към избора на подходящ полилей за трапезарията, който да разположите над масата за хранене.

Модерното осветление не означава да заложите единствено на осветителни тела с модерна визия от метал и стъкло. Ретро и винтидж дизайните също се вписват добре в жилища с авангарден градски стил. Не бъдете роб на модата. Изберете това, което ви кара да се чувствате приятно, уютно и спокойно в собствения си дом.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here