BgWoman За дома Съвети за правилен избор и полагане на засенчваща мрежа

Съвети за правилен избор и полагане на засенчваща мрежа

698
0

засенчваща мрежаПред много любители градинари и зеленчукопроизводители с настъпването на пролетта възниква въпросът: Как да защитим растенията от прекомерната слънчева светлина? Най-доброто решение за целта са полиетиленовите засенчващи мрежи. Този артикул е част от асортимента на фирма Евроагро, която предлага най-добрите съвременни решения за всяко земеделско и животновъдно стопанство.

Характеристики и свойства

Засенчващата мрежа намира широко приложение в земеделието. Тя може да се използва ефективно не само за защита на оранжерийните култури, но и за предпазване на растения, засадени на открито от слънчевия пригор. Мрежите с подобно предназначение включват голям брой разновидности от различни материали, но с някои общи свойства и характеристики.

Мрежестата тъкан се изработва от плоски синтетични нишки, като изтъкаването включва избор на големината на отворите. Колкото по-големи са отворите, толкова по-голяма е способността на мрежата да пропуска слънчевите лъчи. Способността на даден модел мрежа да пропуска определена част от светлината се нарича процентно засенчване.

Материалът, от който са направени нишките за мрежата, е устойчив на ултравиолетово лъчение и влияния на околната среда. Свойство на решетката е отразяването на една част от слънчевата светлина и разпръскването на друга, което прави възможно създаването на благоприятен микроклимат за растежа и развитието на растенията.

Също така, благодарение на засенчващите мрежи, предлагани от Евроагро, изпаряването на влагата се намалява, което означава, че честота на поливането може да се намали. С помощта на мрежите може да се постигне равномерно осветление на оранжериите. Поради дифузията на светлината, реколтата зрее едновременно, тъй като абсолютно всички растения получават еднакво количество слънчева светлина.

В оранжерии, където се използва засенчваща мрежа, зеленчуците дават много добра реколта. Например, доматите повишават своята производителност с 8-9%, благодарение на увеличената фотосинтеза, получена чрез абсорбацията на разсеяната светлина. Културите са предпазени не само от изгаряне, но и от изсъхване и някои от обичайните вредители – болести и насекоми. В този случай имаме решение за множество проблеми, което е финансово изгодно и лесно за използване.

Особености при избора

Мрежите от UV стабилизиран полиетилен се полагат по различен начин, в зависимост от мястото на приложение – в оранжерии или на открито. Използвани в открити пространства, те същевременно опазват реколтата и от градушки, бури и силни ветрове, както и от птици, които са сериозен проблем в някои райони.

Изборът на замрежваща тъкан включва определяне на оптималната степен на засенчване, тъй като различните растения имат различни светлинни потребности. Мрежите с 45% засенчваща способност пропускат най-много слънчеви лъчи. Те са подходящи при отглеждане на краставици и за бостани.

Платната осигуряващи 60% сянка се използват за засенчване на зеле, патладжани и домати, докато мрежи с от 70% до 95% светлопропускливост намират приложение и извън земеделския сектор, например за защита на автомобили и за обособяване на места за отдих на открито. Начинът на полагане на засенчваща мрежа се определя главно от местоположението на използване – на открито или в закрити съоръжения.

Полагането, когато се засенчват насажденията в открити площи се изпълнява с помощта на предварително изградена подпорна конструкция. В зависимост от това дали се касае за поле, градина, лозе или овощен масив, конструкцията се изгражда с различни подпорни елементи – дървени фрезовани колове, стълбове от напрегнат бетон, метални скелета и т.н.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here