BgWoman Пътуване Секешфехервар – евпропейският Тадж Махал

Секешфехервар – евпропейският Тадж Махал

393
0

Секешфехервар – евпропейският Тадж Махал

Дори никога да не сте чували това завързано име, даже да нямате никаква идея къде се намира, няма как да сбъркате. Разбира се, че става въпрос за Унгария – коя друга европейска страна може да се похвали с чак толкова завъртени и специфично звучащи имена. Секешфехервар – обещавам, че повече няма да споменавам сложното му име – се намира югозападно от Будапеща и в Средновековието е бил един от най-значимият град в страната – тук са коронясана десетки крале и кралици. Разрушаван два пъти – веднъж по време на османските нашествия и след това по време на Втората световна война.

Съвременният център на града се оформя през 18 век под силното влияние на барока. Състои се главно от извити улички и малки площади и се явява едно от най-приятните места за разходка. В покрайнините му е разположен един от шедьоври на световната култура, хармонично съчетал в себе си няколко архитектурни стила от готиката до ренесанса – замъкът Боривар, или Замъкът на вечната любов.

Той е дело на скулптура и архитект Еньо Бори, който посвещава творението си на любимата си жена. Той строи сградата 40 години и на практика до смъртта си не престава да работи по нея. Всеки ъгъл в това прекрасно място напомня за любовта на Майстора към жена му Илона. Тя доживява почти до 90 години и преживява мъжа си с 15 години. Целият им живот е съхранен в това прекрасно място. По стените, в портретите, в цветята, за които сега се грижат внуците им. Приказка, която един обичащ мъж е успял да въплъти в реалност за своята любима.

Замъкът е изпълнен със скулптури и картини на Илона, а по камъните са изсечени любовни стихове. Покрай тях посетителите могат да видят и много други произведения на изкуството, създадени както от архитекта, така и от неговата дъщеря.

На терасата са разположени бюстове на личности, прославили унгарската култура – световноизвестни художници, скулптори, архитекти. Стените са украсени със стенописи на различна тематика, а между кулите виси дамоклев меч.

Един необичаен Тадж Махал, разположен в сърцето на Европа – паметник на любовта, на историята, паметник на силата и красотата на човешкия дух.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here