BgWoman Здраве Как да се избавим от сенките под очите?

Как да се избавим от сенките под очите?

843
0

Уморено и изпито лице – всичко това е свързано предимно с тъмните кръгове под очите. Причините за тях могат да се различават, но като цяло присъствието на тъмна пигментация под очите се определя от наследствеността. Играят важна роля и навици на живот – на слънце, стрес, тютюнопушене. Може ли да се отървете от пигментация под очите?

Експертите дават положителен отговор на този въпрос. Лечението зависи от първоначалните причини за пигментация. Но бързо изцеление е малко вероятно да бъдат постигнати.

Краставица на филийкисенки под очите

Сложете резени краставица върху клепачите – е популярна и добре познат начин да се успокоява раздразнената очите клепачите.  Технически, ниските температури на краставици, извадени от хладилника, кара кръвоносните съдове да се свиват по размер и може да ви спести подутите клепачи. Но за да се премахнат тъмните кръгове, този метод е практически безполезен.

Предимства: евтино и лесно.
Недостатъци: не премахва пигмента, положителният ефект не е доказан.

Достатъчно сън

За да бъдете красива, се нуждаете от много сън – тази истината е била известна и на нашите баби и дядовци. Достатъчно сън наистина прави очите по-ярки, премахва или намалява зачервяванията, торбичките под очите и подуването на клепачите. Що се отнася до сенките под очите, ще премахне само тъмните кръгове, които се дължат на умора или липса на сън.
Някои експерти препоръчват използване на две възглавници, за да се повдигне главата, докато спите и предотвратява потока на течности към долните клепачи. Но прилагайки на този метод, рискувате само да се сдобиете с двойна брадичка.

Предимства: Добре е за здравето като цяло, и е в сила за пигментация на окото, причинена от умора.
Недостатъци: селективно действие, не може да гарантира премахването на пигментацията.

Защита от слънцето

Тъмните кръгове под очите, в някои случаи могат да възникнат от вредното въздействие на слънчевата светлина. Тя намалява производството на колаген, което води до сухота и прекомерно напрежение на кожата под очите, и кръвоносните съдове под повърхността на кожата се разширяват и се спукват, което придава по-тъмен нюанс на кожата.
С цел да се предотвратят бъдещи появи на сенки под очите или да премахнете вече появилите се, слагайте си слънчеви очила, използвайте слънцезащитен крем с SPF не по-малко от индекс 15 и кремове, съдържащи ретинол, производни на витамин А. Ретинолът, първо, избледнява веществото меланин, което е в състава на кожният пигмент и придава на кожата по-тъмен нюанс, и, второ- стимулира производството на колаген в организма.

Предимства: Постоянен и дългосрочен ефект.
Недостатъци: Работи само като средство за предпазване и защита от появата на пигментация.

Специална диета за кожата

Въпреки че специалните диети, предназначени за красива кожа, не винаги действа директно върху тъмните кръгове, включването в храната на някои продукти все още може да помогне в борбата с тях. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, полезни за кожата,  и се бори с възпалението на клетъчно ниво. Мазните риби съдържа каротиноиди, които укрепват кръвоносните съдове, подобряват еластичността и цвета на кожата. Авокадото и яйцата са богати на биотин, витамин и заздряват кожата.

Предимства: Добре е за здравето като цяло, подобрява цвета и текстурата.
Недостатъци: Няма гаранция, че пигментацията ще изчезне напълно.

Коректор

Като тайно оръжие, за да скриете уморени очи, коректорът помага дори от цвета на кожата. Добрият коректор дори действа като бариера срещу вредните слънчеви лъчи и изтъняването на кожата около очите.

Предимства: Прост и ефективен начин за прикриване на тъмните кръгове.
Недостатъци: временно решение.

Спрей за нос

Ако за появата на тъмни кръгове е отговорен запушеният нос, дали поради настинки или алергии, за това може да помогнат капките за нос. Запушеният нос може да направи вените под кожата достигащи до очите и носа по-тъмни на цвят, който се проявява на повърхността под формата на сенки под очите.

Предимства: Намалява пигментацията и лечение на множество проблеми с дишането.
Недостатъци: Препоръчително е ограничена употреба.

Маска на очите

Можете да премахнете умората на очите с помощта на разнообразие от козметика за очи. Специална маска-гел за очи изисква предварително охлаждане в хладилника, или топлинна енергия, в зависимост от желания ефект. Охлаждащите маски намаляват на размера на кръвоносните съдове подкожно и намаляват подуването. Подобно на много домашна употреба на козметика, резултатът ще бъде по-бързо, но за съжаление краткотрайно. И това е премахване на пигментация на тези маски не са гарантирани.

Предимства: бързо елиминиране на ефекта от уморени очи.
Недостатъци: крехкостта на действие.

Изсветляващи Кремове

Изсветляващите кремове за очи може да помогнат за решаването на проблема, но ефективността на прилагането им варира от жена на жена. За съжаление, действащ агент в тези кремове е хидрохинон, който е потенциално опасен и може да предизвика дразнене на кожата.

Предимства: ефективност в постоянна употреба, плюс овлажняващо и подхранващо действие.
Недостатъци: Потенциално опасните съставки, които може да предизвикат дразнене на кожата.

Блефаропластика

Ако сте се решили на хирургически решение на проблема, това е един от начините – блефаропластика. Жените на някои етнически групи първоначално са предразположени към появата на сенки под очите. Блефаропластиката е предназначена само за това. Тази процедура отстранява излишната кожа и подкожна мастна тъкан под клепачите и мускулите около очите.

Предимства: подмладява
Недостатъци: Висока цена и хоспитализация. Не е за всички случаи на пигментация под очите. Възможни постоперативни усложнения и белези.

Лазерна терапия

Лазерната терапия е нежен метод за отстраняване на тъмни петна от операцията, но може да бъде по-малко ефективна. Лазернте апарати изглаждат кожата под очите, премахват фините бръчки и подобряват цвета на кожата в същото време, освен ако пигментация не е проникла дълбоко в кожата.

Предимства: едновременното намаляване на бръчките, нежна терапия.
Недостатъци: Може да се изисква повторение процедури.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here