BgWoman Пътуване Мълниите на Кататумбо

Мълниите на Кататумбо

1237
0

Ако са ви омръзнали традиционните туристически изживявания, плажовете с фин бял пясък и начинът, по който досега сте прекарвали почивките си, и ви се ще да се насладите на нещо нетрадиционно и да се впуснете в необичайно ваканционно приключение, със сигурност има много места, които могат да ви го предложат. Днес ще ви запозная с точно такова място. За целта трябва да потеглите към далечна Венецуела.

Мълнии в Кататумбо

Там, в тази тайнствена латиноамериканска страна, се намира красивото езеро Маракайбо, където може да станете свидетели на уникално природно явление – мълниите на Кататумбо. Природен феномен, над който от години си блъскат главите учени от различни краища на света и до ден днешен не могат да дадат логично обяснение. През нощите на почти половината година на мястото, на което река Кататумбо се влива в езерото, от небето към земята се спускат безшумни мълнии – хиляди, красиви, неизброими.

Феерично и загадъчно представление, което поразява туристите със своята неповторимост и красота. Хиляди светкавици бият в продължение на десет часа около 300 пъти на час и идват от такава височина, че шумът от гръмотевицата, която обикновено съпровожда това природно явление, се губи някъде по пътя. Езерото, което е арена на този грандиозен светлинен спектакъл, е едно от най-големите в Южна Америка и със сигурност едно от най-старите в света.

Едно от обясненията за тази природна странност е високото съдържание на уран във венецуелските блата, но засега и тази, и всички останали теории, които учените предлагат, са само в сферата на вероятностите. Това, което не подлежи на съмнение, е изключително красивата светлина на мълниите от юни до октомври, които се врязват в спокойните нощни води на Маракайбо, на чийто бряг са разположени красиви малки къщи в традиционен стил, където може да отдъхнете и да се насладите на неповторимия венецуелския феномен.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here