BgWoman Здраве Няколко задължителни посещения при специалист гръбначен стълб

Няколко задължителни посещения при специалист гръбначен стълб

103
0

специалист гръбначен стълбСпециалист гръбначен стълб ни е необходим при гръбначни деформации, които се проявяват в множество разновидности. Те често се развиват абсолютно безсимптомно, признаците им се проявяват едва в напреднал етап на развитие, а обикновено са придружени и от вторични гръбначни заболявания – следствие от първоначалният проблем.

Гръбначният стълб – строеж и кратък обзор на функциите му

За присъствието на гръбначни деформации обикновено липсват симптоми, но, впоследствие те може и да се появят, и то от изненадващи, на пръв поглед, локации. Вегетативни симптоми като изтръпване, мравучкане, главоболие, скованост, липса на чувствителност, и симптоми от вътрешните органи – стомашно-чревни и сърдечно-съдови смущения, могат са причинени от един и същи източник – гърбът.

Фактът не е изненадващ, защото гръбнакът е най-голямата костно-ставна структура в тялото. Съставен от 33-34 костни прешлени, междупрешленни стави и дискове, и гръбначен мозък, изграден от нервни клетки и разделен фрагментарно на участъци с нервни клетки. През тази част от тялото преминават и множество кръвоносни съдове, които оросяват и хранят костно- ставно-хрущялно-тъканният орган.

Гръбнакът е особено чувствителен – през него преминават инервиращи множество вътрешни органи, нервни влакна. Притискането на нервно окончание и кръвоносен съд е често срещан проблем, следствие от костно-ставно изкривяване, възпалителен процес и др. Остеофитите, дисковата протрузия и херния, са типичен пример за взаимното влияние между двете органични материи.

Нерядко, гръбначен проблем е способен да предизвика, дори частични и цялостни парези и парализи. Затова и “малките” симптоми не бива да се пренебрегват, дори и да идват от крайниците или вътрешен орган. Често, опасващата или радиираща към крайници болка, се оказва с произход от някои от гръбначните прешлени. Тук специалистите по лечение на гръбначни изменения се намесват, за диагностика и посочване на най-подходящите мерки за лечение на костно-ставният процес.

Специалисти гръбначен стълб – ортопед, неврохируг, ревматолог, рехабилитатор

Гърбът ни е уникална структура, от състоянието на която зависи здравето, оросяването и съответно – тонусът на цялото тяло. Ако подвижността е един от основните фактори за здраве, то от гърбът зависи степента на подвижност. “Човек е млад точно толкова, колкото е гъвкав гръбнака му”, казва Джоузеф Пилатес, който заимства твърдението отчасти от собственият си опит, отчасти от вековното, древноиндийско йога учение.

В йогийските практики, гръбнакът получава особено внимание,  като основна опорна точка, взаимосвързана и влияеща на всички органни системи, както и на нервната, която се възприема като фактор за физическо и психическо здраве. Гръбначните деформации често се откриват със закъснение, проявени чрез неясна симптоматика, от страна на други органи. Кои специалисти трябва да потърсим за помощ?

Гръбначната прешленна структура може да пострада от вродени или придобити дефекти на кости, от промени в ставно-прешленните и дискови структури. Промените  възникват от разместване и изкривяване, от намаляване на костната плътност, от ревматологични изменения в ставите и меките тъкани. Ортопедът и ревматологът изследват внимателно всички особености и изменения в кости, стави, междупрешленни дискове, лигаментарни връзки, гръбначномозъчен канал и меки тъкани.

Особено значение за възстановителните процеси има рехабилитаторът, който предлага и провежда практики за овладяване на всички видове етапи при гръбначна деформация: остър болезнен епизод, травма, възпалителен процес, посттравматичен стадий и раздвижване. Практиките са изключително разнообразни и ефективни, а сред тях, като особено работещи, се откроява холистичната неврорехабилитация.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here