BgWoman Пътуване Блекпул – толкова различни трамваи

Блекпул – толкова различни трамваи

384
0

Блекпул – толкова различни трамваи

Ще редуваме – веднъж оживено, шумно и шарено, после спокойно и почти еднообразно и пак отначало 🙂 Без да е търсено съзнателно като последователност, така се получава: екзотични и напрегнати камилски състезания, после тих и сумрачен плаж с почти еднаквите скулптури на Антонио Гормли, за да се потопим пак в поредното оживление.

Малкото курортно градче Блекпул, в графство Ланкашир, е известно не само във Великобритания, но и далеч зад пределите й. И сега може би очаквате да чуете, че славата му се носи от някой красив плаж, архитектурен шедьовър, търговски център, музей или обикновените неща, които сме свикнали да определяме като туристическа атракция. Не – градът е известен с трамваите си. Ще кажете, прекалено обичайно – да, може и да е било така преди 120 години, днес обаче блекпулските трамваи са истинска забележителност.

Трамвайната система на курорта е била първата електрическа в Обединеното кралство. Тя благополучно преминава през масовото закриване на подобни линии в средата на миналия век и днес се явява единствената в Европа, която използва двуетажни мотриси. Днес маршрутът й в английското градче е само един, дълъг е около 17 км, но пък е пренаселен – всяка година по него преминават повече от шест милиона пътници.

Началото си тази пътна система води от далечната 1885 г., а истинският й разцвет е до средата на двайсетте години на миналия век – време, през което тя постоянно се разширява. В края на 30-те обаче започва спад – някои линии се съкращават, други съвсем се закриват.

Понякога обаче дефицитът на средства води до необичайни и доста изненадващи резултати – през годините превозните средства не се модернизират, паркът не се обновява, което е причина днес трамвайният транспорт в Блекпул да е като истински музей на колела – за което в немалка степен способстват външният вид на мотрисите и разнообразието на моделите, купувани в различни години. По улиците на курорта могат да се видят както стандартни двуетажни машини, образци от 20-те години, така и пантографни трамваи, тип балон – с открит втори етаж, тип лодка и т. н. После кой казва, че пътуването във времето е невъзможно! Съвсем възможно си е – даже няма да ви е нужна специална машина. Просто трябва да смените няколко трамвая – желателно е да са от различни години.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here