BgWoman Пътуване Кривата къща – Сопот, Полша – архитектурното чудо от приказките

Кривата къща – Сопот, Полша – архитектурното чудо от приказките

1972
0

От бреговете на Шотландия и от стъпките на великаните днес потегляме към едно място, което е доста по-близо до нас – Сопот. Е, не този, нашия, а полския. И към една изключително интересна постройка, която се появява на бял свят преди десетина години.

През 2004 г. в Полша, в града, носещ същото име като родното място на патрираха на българската литература Иван Вазов, се появил нов дом. Обичайно по принцип събитие. Но да наречем сградата, която се извисила, обикновена, няма да е никак правилно, а още по-малко ще отговаря на действителността. Защото, гледайки тази необикновена къща, човек има усещане, че това не е самата сграда, а отражението й в криво огледало. Е, нарекли го и подобаващо – Кривата къща. Поляците ги умеят тия работи.

Кривата къща ПолшаЗа това невероятно творение архитектът били вдъхновен от рисунките на полския художник Jan Marcin Szanger и датският карикатурист Per Dahlberg. Зданието удивително напомня и творба на великия Гауди, и сюрреалистична картина на ексцентричния Дали – удивително органично вписало се в пейзажа на известната крайбрежна алея Monciak – любимо място на полската бохема, на неординерните и творчески личности. Фасадата на Кривата къща няма нито една права линия. На практика изкривено е всичко – прозорците, вратите, перилата, покривът, стъклената стена в зелено-син цвят, наmомняща на огромен дракон, вграден в нея.

Полезната площ на постройката е 4000 кв. м. и сигурно вече се питате какво е разположено на нея. На първия етаж има търговски център – магазини, заведения, ресторант, зала с игрални автомати. А на втория има две радиостудиа и два музея.

Създателите на този футуристичен дом напълно заслужено са получават признание на конкурса “Великите мечтатели”, а проектът им е награден като най-доброто архитектурно творение на годината. И най-важното – доказват, че човешката фантазия напълно може да преодолее ограниченията, наложени от законите на физиката.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here