BgWoman Красота Мода Ефикасно ли е ветрилото в жегите

Ефикасно ли е ветрилото в жегите

533
0

ветрилоДали си заслужава в големите жеги човек да си вее с ветрило, като знае, че всяко усилие на мускулите в горещината води до производството на телесна топлина? По този въпрос мненията се разминават и въпреки че на пръв поглед той изглежда прост, отговорът му е труден, посочва френският в. “Фигаро”.

За да се даде отговор на въпроса, първо трябва да се разбере какъв е ефектът от веенето с ветрилото върху пренагрятото от жегите тяло. Точно както и при вентилатора предизвикването на леко течение не намалява температурата на въздуха, но позволява на организма да се “освободи” по-лесно от телесната си топлина и така да се охлади. Човешкото тяло разсейва топлината по три начина. Чрез лъчение, чрез проводимост и конвекция /тоест чрез директен обмен между въздуха и кожата/ и чрез изпаряване /тоест изпотяване/.

По време на летните жеги, когато температурата на въздуха е близка до 37-те градуса на човешкото тяло, най-важният процес при отделянето на топлината е изпотяването.

Независимо дали е топло или студено, едно тяло в покой е заобиколено от много фин слой въздух с дебелина от 1 до 3 милиметра. Този слой е наречен граничен. Той увеличава прекия обмен на топлина с околната среда и ускорява доста ефикасността на процеса на изпотяването.

Според астрофизика Стърл Фини от Калифорнийския технологичен институт размахването на ветрило е много ефикасно, защото при тази дейност се произвежда само 1 ват допълнителна топлина освен 100-те вата, излъчвани от човешкото тяло в състояние на покой. Веенето с ветрило удвоява охлаждането на организма, твърди Фини.

Специализираният американски сайт Straight Dope (английски идиом, означаващ Истинската истина) твърди обаче точно противното на Фини и подкрепя твърденията с изчисления. Според сайта веенето на ветрило кара тялото да произвежда 70 вата допълнителна топлина и позволява в зависимост от температурата и влажността на околната среда тялото да отделя между 25 и 480 вата топлина. Изразени в думи тези ватове означават “между напълно неефикасно и много ефикасно”, посочва сайтът.

Кой е прав в този спор? Американският учен до голяма степен подценява енергийния разход, необходим на човек, за да вее с ветрило, докато сайтът го надценява.

В повечето случаи лека ръчна работа коства на организма само между 10 и 20 вата енергиен разход, освен 100-те вата, отделящи се от седнал човек в състояние на покой. В повечето случаи използването на ветрило позволява следователно на организма да се охлади ефикасно. Но тази ефикасност се намалява, когато температурата превишава 37 градуса по Целзий и влажността се доближава до 100 процента. В тази ситуация изпаряването на потта се затруднява, припомня “Фигаро”.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here