BgWoman Пътуване Братиславският замък – свидетел на хилядолетна история

Братиславският замък – свидетел на хилядолетна история

745
0

В сърцето на словашката столица, на висока скала, извисяваща се над левия бряг на величествения син Дунав, вече дванайсет столетия стои най-разпознаваемата и най-важната крепост – Братиславската.

Замък БратиславаМонументалното здание, построено във формата на правоъгълник с четири кули, не се появило на този каменист хълм изведнъж. Първите укрепления, съществували тук, са връстници на египетските пирамиди. Имало на замъковата височина и келтски акропол, тук са оставили следи в архитектурата и римляните…

Минавало време, сменяли се епохи, преобразявал се и дворецът, ставайки все по-величествен и прекрасен.

И чак през 19 век за тази старопрестолна крепост, служила дълго време за коронация на различни монарси и тънела в разкош и богатство, се отворила черна страница. През 1811 г. чудовищен пожар унищожил напълно великолепната сграда. И почти за век и половина потънал в забрава. В средата на миналия век обаче започва работата по възстановяването му – на практика от руините. За да заживее един наистина нов живот.

Днес първият му етаж се заема от Словашкото народно събрание. Сводест коридор води към тържествено стълбище в стил барок, по което може да се стигне до изложението на Националния музей на Словакия. А в бившия параклис е разположена музикална зала.

В южното крило на зданието в четири съкровищници се съхраняват най-ценните археологически находки, сред които е и знаменитата древна статуя на Венера Моравска. А в най-голямата кула и до ден днешен се пазят скъпоценностите на Короната.

Готика и ренесанс, възраждане и барок, духът на крале и рицари, воини и монаси, древна история и съвременност – това е Bratislavský hrad. Възкръснал от небитието.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here