BgWoman Пътуване Ла Пас Боливия – най-високата столица в света

Ла Пас Боливия – най-високата столица в света

735
0

Ла Пас Боливия – най-високата столица в света

Боливия категорично не е от страните, които може да причислим към развитите, даже напротив – тя е една от най-бедните. Въпреки това към нея ежегодно се стичат хиляди туристи от всички краища на света. Уникалното географско разположение, ярко изразените социални контрасти, архитектурните и исторически паметници, както и интересните местни вярвания, събуждат истински интерес у пътешествениците.

Безспорно най-притегателното място е столицата Ла Пас – уникалността й е в това, че тя е най-високо разположеният държавен административен център в целия свят – височината й е 3650 метра над морското равнище.

Основан в средата на 16 век, градът и до днес е запазил историческия си колорит. Многовековното испанско владичество се е отразило не само в строгите и прави улици, но и в колониалния стил на зданията. В старинната част на града се намират някои от най-впечатляващите архитектурни паметници – площад Мурильо, Президентският дворец. Интерес за туристите представляват и дворците Виляверде и Диес де Медина, заобиколени от старинни имения. Тук се намират и много величествени църкви и катедрали, строени по същото време.

Любителите и ценителите на миналото и традициите не бива да пропуснат и музеите в боливийската столица, сред които се откроява Костумбриста Хуан де Варга – представящ голяма колекция от кукли в национални костюми.

Съвременният център на Ла Пас е в ярък контраст със старата част. Тук се извисяват хотели и високи сгради, модерни ресторанти и кинотеатри, магазини и развлекателни центрове. Специално внимание заслужава пазарът Ведъм, известен с това, че на него се продават различни народни средства, амулети и сакрални предмети. И всеки предмет си има предназначение – например, за да е наред всичко в новия дом, хазяите трябва да закопаят в някой от ъглите му ембриони от лама, фигура на броненосец пък ще спаси дома от крадци, любовен амулет помага за намирането на брачен партньор, талисман във формата на прегърната двойка подобрява интимния живот, а сушена жаба ще ви донесе много пари. Главното е да вярвате! И разбира се – да може да изтърпите компанията на изсушената жаба!

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here