BgWoman Отслабване Диети Какво е забранено по време на протеинова диета и кое е задължително?

Какво е забранено по време на протеинова диета и кое е задължително?

743
0

Особености на протеиновата диета

Ако сте се насочили към високобелтъчната, позната още като протеинова диета е важно да знаете, че тя съвсем не е лек и приятен хранителен режим. Макар и на пръв поглед да изглежда чудесна за любителите на месото и млечните продукти, с времето еднообразието в храната започва да създава известни проблеми както на психологично, така и на физиологично ниво.

протеинова диета

Особеното при тази диета е, че трябва да приемате основно високобелтъчна храна, а именно – храни от животински произход, като това са: нетлъсти меса, риба, нискомаслени или обезмаслени млечни продукти и яйца, като се концентрирате върху белтъците, тъй като жълтъкът съдържа висок процент мазнини.

Ето какво не бива да допускате по време на тази диета и кое е задължително за постигането на бърз и траен ефект:

Забранено:

Захар

Захарта във всичките ѝ форми и разновидности е напълно забранена, в това число и плодовете, тъй като са източник на фруктоза – плодова захар. Ако сте свикнали да пиете кафето си със захар ще се наложи да промените вкусовите си навици, особено ако спазвате диетата с цел понижаване на теглото. Това е важно, тъй като при наличие на въглехидрати, протеинът, приет с храната ще се преобразува в мазнини.

Алкохол

Алкохолът е забранен основно по две причини – той е висококалоричен и освен това действа натоварващо на черния дроб. Тъй като повечето обменни процеси се извършват именно в черния дроб или под негова команда, нарушената му работа ще се отрази на отслабването. Да не забравяме също, че под въздействие на алкохола сме податливи на изкушения, което може да ни върне бързо в изходна позиция, т.е. да върнем бързо свалените с мъка килограми.

Пържено, панирано и пушено
Обработените по този начин храни се превръщат от богат източник на чист белтък в изобилие от мазнини, каквито диетата не позволява. Не се заблуждавайте, че въпреки това приемате протеин, защото от огромно значение е в каква форма той се предлага на тялото. Ако искате бързо изгаряне на мазнини и синтезиране на мускулна тъкан трябва да приемате възможно най-чисти от мазнини месо и млечни продукти.

Термично обработени зеленчуци
Зеленчуците са важна част от всяка протеинова диета, тъй като те осигуряват някои много важни за здравето микро елементи, сред които витамини, ензими и минерали. Обработката на зеленчуците на пара или на скара е позволена при този хранителен режим, но въпреки това всички специалисти съветват те да се приемат предимно сурови.

По този начин не само се запазват полезните нутриенти, но и се намалява чувството за глад, тъй като на стомашно чревния тракт е нужно повече време за обработка на влакнините, намиращи се предимно в листните зеленчуци, а така се чувствате сити по-дълго време.

Задължително!
Редовна физическа активност
Спортът по време на протеинова диета е задължителен. Дори да не се стремите към титлата ‘’мистър/мис Олимпия’’ е задължително да се подлагате на редовни физически упражнения. При диета, каквато е високобелтъчната, изгарянето на излишните килограми може да засегне също и мускулната тъка, а вие не желаете да свалите от мускулната си маса, нали? Ако искате не само да отслабнете, но и да оформите красиво релефно тяло е задължително да спортувате, дори това да бъде лек гимнастически режим, като Йога или Пилатес.

Много вода
Водата е задължителна при всички обстоятелства, но особено когато сте на протеинова диета не бива да я забравяте. Дори ако сте от хората, които никога не изпитват жажда, ще трябва да изпивате минимум 2 литра дневно, тъй като това ще ускори изхвърлянето от организма на всички отпадни продукти, отделени под въздействие на протеините. Някои от тези продукти са чиста отрова, така че – разбирате колко сериозно трябва да бъде отношението ви към водата по време на тази диета.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here